کد مطلب:751 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:362

نماز عید فطـر وقـربان
سأله 1525 ـ نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ماكه امام علیه السلام غائب است مستحب می باشد. و می شود آنرا به جماعت یا فرادی خواند.



مسأله 1526 ـ وقت نماز عیدفطر و قربان از اول آفتاب روز عید است تا ظهر.



مسأله 1527 ـ مستحب است نماز عید قربان را بعد از بلند شدن آفتاب بخوانند و در عید فطر مستحب است بعد از بلند شدن آفتاب افطار كنند و زكات فطره را هم بدهند بعد نماز عید را بخوانند.



مسأله 1528 ـ نماز عید فطر و قربان دو ركعت است كه در ركعت اول بعد از خواندن حمدوسوره باید پنج تكبیر بگوید وبعد از هر تكبیر یك قنوت بخواند و بعد از قنوت پنجم تكبیر دیگری بگوید و به ركوع رود و دو سجده بجا آورد. و بر خیزد و در ركعت دوم چهارتكبیر بگوید و بعد از هر تكبیر قنوت بخواند و تكبیر پنجم را بگوید و به ركوع رود وبعد از ركوع دوسجده كند وتشهد بخواند و نماز را سلام دهد.



مسأله 1529 ـ در قنوت نماز عیدفطر و قربان هر دعا و ذكری بخوانند كافیست. ولی بهتر است این دعا را بخوانند: «اَللّهُمَّ اَهْلَ الْكِبرِیاءِ وَالْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَالْجَبَروُتِ وَ اهْلَ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَالمَغْفِرَةِ اَسْئَلُكَ بِحَقِّ هذا الْیَومِ الذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلمینَ عیداً و لِمُحَمَّد صَلّی اللهُ عَلَیهِ وَ آلِهِ ذُخراً و شَرَفاً و مَزیداً أَن تُصَلِّیَ عَلی مُحَمَّد و آلِ مُحَمَّد وَ أَن تُدْخِلَنی فی كُلِّ خَیْر أَدْخَلْتَ فیه مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد وَ أَن تَخْرِجَنی مِنْ كُلِّ سُوء أَخْرَجْتَ مِنهُ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد صَلَواتُكَ عَلَیْهِ و عَلَیْهِمْ، اَللّهُمَّ إنی أَسْئَلُكَ خَیْرَ ما سئَلَكَ مِنْهُ عِبادُكَ الصّالِحوُنَ وَ أَعُوذُ بِكَ مِمّا اسْتَعاذ مِنْهُ عِبادُكَ الْمُخْلَصون».



مسأله 1530 ـ در زمان غائب بودن امام علیه السلام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است كه در خطبه عیدفطر احكام زكات فطره و در خطبه عید قربان احكام قربانی را بگویند.



مسأله 1531 ـ نماز عید سوره مخصوصی ندارد ولی بهتر است كه در ركعت اول آن سوره شمس «سوره 91 » ودرركعت دوم سوره غاشیه «سوره 88» را بخوانند یا در ركعت اول سوره سبح اسم«سوره 87» و در ركعت دوم سوره شمس را بخوانند.



مسأله 1532 ـ مستحب است نماز عید را در صحرا بخوانند ولی در مكه مستحب است در مسجدالحرام خوانده شود.



مسأله1533 ـ مستحب است پیاده و پابرهنه و با وقار به نماز عید بروند و پیش از نماز غسل كنند و عمامه سفید برسر بگذارند.



مسأله 1534 ـ مستحب است در نماز عید بر زمین سجده كنند و در حال گفتن تكبیرها دستها را بلند كنند و كسی كه نماز عید میخواند اگر امام جماعت است، یا فرادی نماز می خواند، نماز را بلند بخواند.



مسأله 1535 ـ بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عید فطر، مستحب است این تكبیرها را بگوید : «اَللهُ اَكْبرُ اَللهُ اَكْبرُ لا اِلهَ اِلاّ اللهُ وَ اللهُ اَكْبَرُ اللهُ اَكْبر وَلِلّهِ الْحَمْدُ اَلْحَمْدُ للهِ عَلی ما هَدینا وَلَهُ الشُّكْرُ عَلی ما اَوْلینا».



مسأله 1536 ـ مستحب است انسان در عید قربان بعد از ده نماز كه اول آنها نماز ظهر روز عید و آخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است ، تكبیرهائی را كه در مسأله پیش گفته شد تا علی ماهدینا بگوید و بعد از آن بگوید : « اَللهُ اَكْبَرُ عَلی ما رَزَقَنا مِنْ بَهیمَةِ الاَنْعامِ وَالْحَمْدُ للهِ عَلی ما اَبْلانا» ولی اگر عید قربان را در منی باشد، مستحب است بعد از پانزده نماز كه اول آنها نماز ظهر روز عید وآخر آنها نماز صبح روز سیزدهم ذی حجه است، این تكبیرها رابگوید.



مسأله 1537 ـ احتیاط مستحب آنست كه زنها از رفتن به نماز عید خودداری كنند، ولی این احتیاط برای زنهای پیر نیست .



مسأله 1538 ـ در نماز عید هم مثل نمازهای دیگر، مأموم باید غیر از حمد و سوره چیزهای دیگر نماز را خودش بخواند.



مسأله 1539 ـ اگر مأموم موقعی برسد كه امام مقداری از تكبیرها را گفته، بعد از آنكه امام به ركوع رفت، باید آنچه از تكبیرها و قنوتها را كه با امام نگفته خودش بگوید، و اگر در هر قنوت یك سبحان الله یا یك الحمدالله بگوید كافیست.



مسأله 1540 ـ اگر در نماز عید موقعی برسد كه امام در ركوع است، می تواند نیت كند و تكبیر اول نماز را بگوید و به ركوع رود.



مسأله 1541 ـ اگر در نماز عید یك سجده یا تشهد را فراموش كند، احتیاط آنست كه بعد از نماز آنرا بجا آورد. و نیز اگر كاری كه برای آن سجده سهو لازم است پیش آید، بنابر احتیاط باید بعد از نماز دو سجده سهو بنماید.